maanantai 21. lokakuuta 2013

Köyhyys ja kehitys

Köyhyyttä on kahenlaista: absoluuttista köyhyyttä ja suhteellista köyhyyttä. Absoluuttisessa köyhyydessä on puute perustarpeista, kuten ravinnosta, asunnosta tai vaatteista. Suhteellisessa köyhyydessä ihminen köyhä suhteessa muihin yhteiskuntansa ihmisiin.

http://global.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15802

Noin 60% maailman ihmisistä kuuluu köyhiin. Syitä köyhyyteen on esimerkiksi koulutuksen puute. Köyhistä alueista etenkin Afrikasta köyhyyden syynä on teollisuusmaiden siirtomaapolitiikka (luonnonvarojen riisto, Afrikan kansalaisten orjuuttaminen).


Köyhä afrikkalainen ruoanlaitossa
Kehittyvien (eli köyhien) maiden luokittelu:

  1. Köyhimmätkehittyvät maat, niihin kuuluu esimerkiksi Kongon demokraattinen tasavalta. Siellä köyhyyttä aiheuttaa aids, korkea hedelmällisyysluku, naisten huono asema, teollisuusmaiden palvelu (ei keskitytä omaan maahan) ja ylipäänsä siirtomaa-ajan jättämät "haavat"
  2. Keskituloiset kehittyvät maat, niihin kuuluu pääasiassa öljyä vievät kehitysmaat. Siellä tuloja kyllä on, mutta ne jaetaan vain muutaman rikkaan suvun tms.. kesken.
  3. Vastateollistuneet maat (NIC-maat). Siellä köyhyyttä aiheuttaa kiina-ilmiö, länsimaisten yritysten tuotannon ja työpaikkojen siirtyminen työvoimakustannuksen ja korkean verotuksen vuoksi Kiinaan ja muihin halpojen tuotantokustannusten maihin. 
Teollisuusmaat tekevät kehitysyhteistyötä (=voimavarojen siirtämistä kehitysmaiden kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi) esimerkiksi UNICEF:in kautta. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti